Gustafkliniken Vårdutbud

Vård per diagnos

ADHD utredning

ADHD-utredning? 

Adhd kan innebära svårigheter med uppmärksamhet och hyperaktivitet. För att ställa diagnosen adhd måste svårigheterna ge stora problem i vardagen. Diagnosen är grunden för fortsatt stöd och behandling samtidigt som personen får större förståelse sig själv. Om du misstänker att du har adhd kan du ta de första stegen mot en utredning här hos oss på Gustafkliniken genom att klicka på länken nedan. 

Vidare till ADHD utredning vuxna

Astma

Under uppbyggnad. Mer info inom kort.

KOL

Under uppbyggnad. Mer info inom kort.

Diabetes

Under uppbyggnad. Mer info inom kort.

Prostata

Är du symptomfri och önskar testa din prostata?

Detta är de regionala riklinjerna:

  • Man över 50 år med mer än 15 års förväntad kvarvarande livstid bör erbjudas PSA-prov om han önskar (samt har läst igenom följande patientbroschyr PSA).
  • Man under 50 år bör avrådas från PSA-prov då prostatacancer är mycket sällsynt före 50 års ålder (utom vid ärftlig riskgrupp).
  • Man med kortare förväntad kvarvarande livstid än 10-15 år bör erbjudas prostatapalpation men avrådas från PSA-prov. Det finns en stor risk för att PSA-testning kan leda till diagnos och behandling av betydelselös prostatacancer.
  • Man över 40 år i ärftlig riskgrupp bör erbjudas PSA-prov

 

Man anses har ärftlighet för prostatacancer om förstagradssläkting (far, bror) fått prostatacancer före 75 års ålder och och de minsta haft en förstagradssläkting som insjuknat föra 75 års ålder.

Önskar du ta ett test?

Så här går det till:

1. Svara på frågorna nedan

2. Vi beställer prover som du kan komma och ta på vårt lab

3. Om det är första gången du testar dig behöver du även komma på ett läkarbesök för en undersökning av din prostata.

4. Vi återkommer därefter med resultatet per brev alternativt om du är inbokad på läkarbesök så får du ditt svar på det besöket.

 

Prostata test

Hudförändringar

Välkommen till vår prickmottagning!

Här kan du få undersökt 1-2 leverfläckar. Vi använder oss utav ett teledermatoskop vilket innebär att specialbilder på dina leverfläckar skickas digitalt till hudspecialister som gör en bedömning.

Boka tid här

Välkommen!

Högt blodtryck

Vi rekomenderar att du varje år genomgår en kontroll för ditt blodtryck.

Årskontrollen innehåller tre delar;

a) Frågeformulär om hur det gångna har varit, ditt hälsostatus och dina levnadsvanor.

b) Blodtrycksmätning (antingen i hemmet eller här på mottagningen)

c) Blodprovstagning

d) Uppföljning av sjuksköterska eller läkare beroende på ovan resultat.

Saknar du recept? Vi förskriver recept om du önskar för ca en månad framöver så att du kan genomgå årskontrollen. Därefter förnyas recepten för ett år.

Starta årskontroll

 

Önskar du endast skicka in blodtrycksmätning  som du har gjort i hemmet enligt överenskommelse med din husläkare?

Instruktioner för blodtrycksmätning i hemmet

Mätning blodtryck hemma instruktioner

Registrera blodtrycksvärden

 

Önskar du boka tid förblodtryckskontrollpå mottagningen?

Boka tid blodtrycksmottagningen

 

Behöver du förnya recept?

Förnya recept

Psykisk ohälsa

Om psykisk ohälsa 

Livet är verkligen inte alltid härligt och enkelt. Ibland händer oväntade saker som helt vänder upp och ner på tillvaron, ibland drabbas vi att kriser som får oss att ifrågasätta vad meningen med allt egentligen är och ibland inser vi att vi under en alldeles för lång tid har gått runt med oro, stress, ångest eller ledsenhet. Meningslöshet, fobi, utmattning, panikångest, trötthet, stress och hopplöshet – ja, listan kan göras lång med känslor och utmaningar vi människor behöver genomgå i det här livet.

Men vad är då skillnaden på psykisk ohälsa och “normalt” dåligt mående och hur vet man när man ska söka hjälp?

Att må dåligt i perioder i livet är helt normalt. Kriser på grund av exempelvis förlust, separation eller förändrad livssituation är många gånger väldigt smärtsamt och tungt, men det är en naturlig del av livet och något vi behöver ta oss igenom. Psykisk ohälsa är däremot ett tillstånd där ditt psykiska mående över tid varit lidande och där ditt liv i stort påverkas negativt. Om du exempelvis har svårt att arbeta på grund av ditt psykiska lidande, inte lyckas upprätthålla sunda relationer eller din vardag inte fungerar – då kan det röra sig om psykisk ohälsa och något som eventuellt kräver stöd och behandling.

Mår du däremot dåligt men ändå känner att du kan leva ditt liv utan större begränsningar kanske du snarare är i behov av tips på saker du kan testa själv hemma. Det finns nämligen massa bra verktyg och övningar du kan göra på egen hand utan en psykolog, saker som ibland ter sig “enkla” och basala men som kan göra stor skillnad för ditt mående. Mer längre ner om vad du själv kan göra för att må lite bättre.  

Vad kan vi hjälpa dig med? 

Vad kan vi då som vårdcentral hjälpa dig med och vad ligger utanför vårt fält? Generellt kan vi hjälpa dig med specifika problem som är relaterade till här och nu. Exempel på sådana problem är depression, sömnbesvär, utmattning, stress och ångestproblematik. Problem som är mer komplexa eller bottnar i psykiatriska diagnoser är psykiatrins ansvar. Vi kan hjälpa till med att skicka remiss för sådant men vi erbjuder inte terapi hos oss för den typen av problem. Önskar du exempelvis utredas för ADHD kan vi hjälpa dig med remiss.  

Vi som vårdcentral fungerar som ett första steg i rätt riktning mot att må bättre. Vi kan inte finnas med hela vägen och tanken är inte att vi ska vara din stöttepelare genom hela livet. Vi finns här som en första hjälp som förhoppningsvis kan ge dig en god push i rätt riktning, som kan hjälpa dig hitta lite mer förståelse och verktyg för hur du kan hantera det du går igenom. Om du har mer komplexa problem och är i behov av mer djupgående och långvarig terapi hänvisar vi till psykiatrin eller privata kliniker.  

Det här kan du göra själv

  • Sömn 
  • Mat 
  • Träning 
  • Meditation & mindfulness 
  • Egentid 
  • Självhjälpsböcker 
  • Sociala relationer 

Länkar och tips 

Sköldkörtelrubbning

 Vi tycker att man ungefär årligen ska kontrollera sina värden om man står på thyroideasubstitution (tex Levaxin). Har man symptom som inger misstanke om att värdena inte ligger rätt så bör man även då kontrollera värdena. 

Så här går det till:

När du önskar kontrollera dina värden så;

1. Trycker du på knappen nedan och svarar på frågorna

2. Vi beställer prover som du kan komma och ta på mottagningen (eller något av Unilabs  mottagningar)

3. Våra läkare läser igenom dina svar och dina prover och antingen förnyar ditt recept och återkommer till dig i chatten alternativt så bokas ett besök in om det är nödvändigt. 

 

 Sköldkörtelkontroll start

Utmattning

Under uppbyggnad. Mer info inom kort.

Kontakta oss

Gustafkliniken Online

Här kan du chatta med oss

Boka dina besök

Och mycket annat!

 

Ring oss

Boka tid så ringer vi upp dig

Annars når du oss på 08-400 61616

 

Här finns vi

Besöksadress: Lejonstigen 2, Lidingö

Postadress: Lejonstigen 2, 18132 Lidingö