Psykisk ohälsa eller bara livet?
Om psykisk ohälsa
Livet är verkligen inte alltid härligt och enkelt. Ibland händer oväntade saker som helt vänder upp och ner på tillvaron, ibland drabbas vi att kriser som får oss att ifrågasätta vad meningen med allt egentligen är och ibland inser vi att vi under en alldeles för lång tid har gått runt med oro, stress, ångest eller ledsenhet. Meningslöshet, fobi, utmattning, panikångest, trötthet, stress och hopplöshet – ja, listan kan göras lång med känslor och utmaningar vi människor behöver genomgå i det här livet.
Men vad är då skillnaden på psykisk ohälsa och “normalt” dåligt mående och hur vet man när man ska söka hjälp?
Att må dåligt i perioder i livet är helt normalt. Kriser på grund av exempelvis förlust, separation eller förändrad livssituation är många gånger väldigt smärtsamt och tungt, men det är en naturlig del av livet och något vi behöver ta oss igenom. Psykisk ohälsa är däremot ett tillstånd där ditt psykiska mående över tid varit lidande och där ditt liv i stort påverkas negativt. Om du exempelvis har svårt att arbeta på grund av ditt psykiska lidande, inte lyckas upprätthålla sunda relationer eller din vardag inte fungerar – då kan det röra sig om psykisk ohälsa och något som eventuellt kräver stöd och behandling.
Mår du däremot dåligt men ändå känner att du kan leva ditt liv utan större begränsningar kanske du snarare är i behov av tips på saker du kan testa själv hemma. Det finns nämligen massa bra verktyg och övningar du kan göra på egen hand utan en psykolog, saker som ibland ter sig “enkla” och basala men som kan göra stor skillnad för ditt mående. Mer längre ner om vad du själv kan göra för att må lite bättre.
Vad kan vi hjälpa dig med?
Vad kan vi då som vårdcentral hjälpa dig med och vad ligger utanför vårt fält? Generellt kan vi hjälpa dig med specifika problem som är relaterade till här och nu. Exempel på sådana problem är depression, sömnbesvär, utmattning, stress och ångestproblematik. Problem som är mer komplexa eller bottnar i psykiatriska diagnoser är psykiatrins ansvar. Vi kan hjälpa till med att skicka remiss för sådant men vi erbjuder inte terapi hos oss för den typen av problem. Önskar du exempelvis utredas för ADHD kan vi hjälpa dig med remiss.
Vi som vårdcentral fungerar som ett första steg i rätt riktning mot att må bättre. Vi kan inte finnas med hela vägen och tanken är inte att vi ska vara din stöttepelare genom hela livet. Vi finns här som en första hjälp som förhoppningsvis kan ge dig en god push i rätt riktning, som kan hjälpa dig hitta lite mer förståelse och verktyg för hur du kan hantera det du går igenom. Om du har mer komplexa problem och är i behov av mer djupgående och långvarig terapi hänvisar vi till psykiatrin eller privata kliniker.
Det här kan du göra själv
- Sömn
- Mat
- Träning
- Meditation & mindfulness
- Egentid
- Självhjälpsböcker
- Sociala relationer
Länkar och tips
- BRIS
-
Lista över mottagningar och kliniker i Stockholm: Psykiatrisk vård för vuxna i Stockholms län – 1177
- Lista över olika föreningar: Patientföreningar och närståendeföreningar – 1177
Kontakta oss
Gustafkliniken Online
Här kan du chatta med oss
Boka dina besök
Och mycket annat!
Här finns vi
Besöksadress: Lejonstigen 2, Lidingö
Postadress: Lejonstigen 2, 18132 Lidingö